Excursies

In Molise is het vaak moeilijk zelf de weg te vinden omdat er niets staat aangegeven. Molise Promotions helpt u graag hierbij. Molise is namelijk. te mooi om er niet meer van te zien. Zo worden er allerlei kleinschalige excursies georganiseerd:

Wijnproeverij

Bij een van de wijnproducenten midden tussen de wijgaarden gaan we op bezoek voor een rondleiding op het bedrijf. Er wordt uitgelegd hoe de productie tot stand komt en we zien de vaten en waar het bewaard wordt. Natuurlijk gaan we deze wijnen ook proeven begeleid met een aantal hapjes. De proeverij kan los geboekt worden maar ook kunnen we de wijnen proeven tijdens een diner met lokale producten.

Olieproeverij

Bezoek aan het prachtige landgoed van internationale olieproducent               ‘Colonna’ . Zij is een italiaanse prinses en heeft de landerijen van haar voorouders weer nieuw leven in geblazen. Natuurlijk is er een proeverij van de olie: naturel, biologische, verschillende citrus en gearomatiseerde oliën. Ieder jaar wordt deze eigenaresse wel onderscheiden met een prijs.

Bezoek aan de lokale imker

Een bezoek aan de lokale imker  waar we al de geheimen van het leven van de bijen ontdekken. Deze zuivere honing wordt gemaakt zonder alle chemische toevoegingen. Ook zien we hoe de honing uiteindelijk in de pot terechtkomt en mogen we hiervan proeven. Naast de honing worden ook honingsnoepjes en honinglimonade geprobeerd.

Stadswandeling Ripabottoni met gids

Ontdek de historie van Ripabottoni in de kleine middeleeuwse straatjes. Een bezoek aan het Terra Vecchia, het oude historische centrum, het gemeentehuis en ook de kerk Santa Maria Assunta. In deze barokke kerk zijn een aantal kunstschatten bewaard: schilderijen en fresco’s van Paola Gamba. Paolo Gamba was een beroemde schilder, geboren in Ripabottoni, die een kleurrijk verleden achter heeft gelaten in Molise.

Workshop verse pasta

In een lokaal restaurant leren we van een italiaanse mama hoe we bloem, ei en water tot verse pasta maken. Gewapend met handen, deegrol en mes (dus zonder pastamachine) maken we twee soorten pasta. Na de workshop kunnen we genieten van onze eigengemaakte pasta verwerkt in de lunch.

Kookles compleet menu

Onder leiding van een kok maken we een compleet italiaans menu: antipasti, primo, secondo en dolce.

Workshop gelato

Maak je eigen ijs bij een ambachtelijke ijsproducent in Casalciprano en geniet ervan als toetje na de lunch in het nabijgelegen restaurant. In dit dorp is ook een openluchtmuseum. Er is een wandeling uitgezet door het dorp waar je oude ambachten tegenkomt en ‘street-art’. Ook is er een museum met oude gebruiksvoorwerpen.

Jeepsafari

Er is geen mooiere manier om Molise te leren kennen. Een dagtocht over de tratturi, de oude veetrekpaden, en dwars door de natuur wat voor een normale toerist niet toegankelijk is. Er wordt telkens gestopt om een mooi uitzicht te bewonderen of een stukje te wandelen. Gedurende deze dagtocht genieten we van een lunch met lokale produkten bij een restaurant. Afhankelijk van het weer zijn er verschillende routes. Bijv. de Matese, een gebergte met oude beukenbossen en nog samnitische opgravingen. Vaak bezoeken we ook Altilia, een compleet opgegraven romeinse nederzetting.

Het gebied rond Frosolone is ook mooi waar de paarden en koeien loslopen en er heel veel roofvogels te zien zijn.

Bezoek 2 musea Bonefro en kaasboerderij

In het voormalige klooster is nu een museum gehuisvest en laat ons de werktuigen, gereedschappen en andere dingen zien uit het vroegere dageljkse leven in de landbouw.

Het andere museum is ingericht met foto’s van Tony Vaccaro. Van oorsprong uit Bonefro maar later is hij in de U.S.A. gaan wonen. Als oorlogsfotograaf met indringende beelden is hij later bekend geworden door het fotograferen van filmsterren.

Na de musea bezoeken we een kaasboerderij en daar hoort natuurlijk een proeverij bij.

In de voetsporen van Padre Pio

Padre Pio is heel bekend en heeft in zijn vroege jaren gestudeerd in Molise en Puglia. In Sant’Elia is zijn kloostercel nog te zien en zijn er ruimtes met kleding, manuscripten etc. In de kloosterkerk in het altaar zijn alle schilderijen van de hand van Paolo Gamba, in zijn tijd een zeer vermaard schilder.

We lunchen met lokale produkten in het klooster in een gewelfde ruimte met lunetten van Paolo Gamba.

Andere mogelijkheden:

Olijven plukken (eind oktober/begin november)
Dagexcursie naar de Tremiti eilanden
Sepino/ Altilia, compleet romeinse opgegraven stad
Pietrabbondante, samnitische opgegraven heiligdommen
Agnone, oudste klokkengieterij van de familie Marinelli
Larino, romeins theater, museum en het middeleeuwse oude centrum

Naast de excursies houdt Molise Promotions u ook op de hoogte van de lokale ‘sagre e feste’.