Molise

Molise is gesitueerd aan de adriatische kust net boven het hielspoor van Italië. Het wordt omsloten door twee rivieren, de zee en de uitlopers van de Apenijnen. 

Van de 40 km. kuststrook met zijn zandstranden en al meerdere jaren op rij de “Bandiera Blu” (wordt toegekend vanwege de hoge kwaliteit van het schone zeewater) gaat het glooiende gebied over in heuvels en daarna over in bergen. In de winter zijn er zelfs plaatsen waar je kan skieën tot 1850 m. In ca. 1,5 uur tijd rijd je van oost naar west in dit zeer afwisselende gebied. Omdat het geografisch een besloten gebied is is er door de eeuwen heen ook veel bewaard gebleven. Het is een gebied waar de natuur vol is van historie.

Er zijn oude samnitische opgravingen van kunsthistorisch belang. De eerste bewoners, de Samnieten waren een herdersvolk en over de Tratturi (trekpaden) trokken zij met hun vee, koeien, schapen en geiten naar Puglia en naar de Apenijnen om het te laten grazen. Dit worden ook wel de oude groene snelwegen genoemd en op kruispunten en langs deze wezen zijn nog veel oude restanten te vinden omdat hier zich ook het dagelijks leven afspeelde, handel werd gedreven etc. Er zijn 3 oorlogen voor nodig geweest voordat het werd overgenomen door de Romeinen. Zo is er bijvoorbeeld ook nog een oude Romeinse stad Altillia opgegraven.

Er wonen ca. 300.000 inwoners in Molise en is dus zeer dun bevolkt. Er zijn slechts enkele steden met meer dan 5000 inwoners. De overige vaak middeleeuwse stadjes liggen verstild en verstrooid in de heuvels. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Hier vindt U nog een stukje puur en authentiek Italië, waar de mensen zeer gastvrij en vriendelijk zijn.